Seurakuntatyön ansiomerkit annetaan tunnustukseksi pitkäaikaisesta toiminnasta seurakuntatyössä tai muussa kristillisessä toiminnassa.  Ansiomerkki on arvonsa säilyttävä tapa palkita, kiittää, muistaa ja huomioida niin työntekijöitä, luottamushenkilöitä kuin vapaaehtoisia. Merkit anotaan Kirkkopalveluista; hakijana on seurakunta, kirkollinen järjestö tai muu kirkollinen taho.

Ansiomerkin luovutuksen ajankohdan voi valita vapaasti. Jos merkki myönnetään eläkkeelle siirtymisen tai merkkipäivän yhteydessä, luovutus tapahtuu useimmiten näiden päivämäärien perusteella. Seurakunta- ja järjestökentällä suosittuja ajankohtia merkkien luovutukselle ovat loppuvuoden juhla-aika sekä seurakunnan tai muun yhteisön omat merkkipäivät tai yhdistymiset.

Ansiomerkin luovutuksen yhteyteen voi rakentaa erityisen ansiomerkkijuhlan, mutta yhtä hyvin merkki tai merkit voidaan luovuttaa täysin vapaamuotoisesti yhdelle tai useammalle saajalle samalla kertaa. Juhlaa kannattaa hyvinkin harkita, se voi olla koko työyhteisöä ilahduttava ja sitouttava tilaisuus arkisen puurtamisen keskellä.

Kultainen, hopeinen ja pronssinen ansiomerkki

Ansiomerkki puvun rintapielessä
Kultainen merkki

Seurakuntatyön kultainen ansiomerkki myönnetään 30 vuoden palveluksesta.
Hinta: 95,00 €

Hopea merkki

Seurakuntatyön hopeinen ansiomerkki myönnetään 20 vuoden palveluksesta.
Hinta: 49,00 €

Pronssinen merkki

Seurakuntatyön pronssinen ansiomerkki myönnetään 10 vuoden palveluksesta.
Hinta: 33,00 €

Luottamushenkilömerkki

Luottamushenkilömerkki on luottamustehtävissä palvelevan tunnusmerkki, ja sen voi tilata myös kiitokseksi jonkin aikaa kestäneestä luottamushenkilöurasta. Sen jakamisesta päättää seurakunta, eikä sitä tarvitse erikseen anoa.

Luottamushenkilömerkki

Luottamushenkilömerkki kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston ja seurakuntaneuvoston jäsenille
sekä muille luottamushenkilöille.
Koko: halkaisija 7 mm
Hinta: 14,00 €

Merkkien anominen

Seurakuntatyön ansiomerkit ja luottamushenkilömerkit voit tilata doctilauslomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella. Lähetä ansiomerkkiesitykset perusteluineen Kirkkopalveluihin osoitteeseen: Kirkkopalvelut, Pirjo Putkonen, Järvenpääntie 640, 04400 Järvenpää, tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Pirjon tavoittaa myös numerosta 040 351 8330.

Mainitse tilatessasi, haluatko ansiomerkin neula- vai pinssimallisena. Luottamushenkilömerkki on aina neulamallinen. Esityksen käsittelyaika on noin kolme viikkoa, mikä kannattaa huomioida varsinkin suuria tilauksia tehdessäsi. Tilaa kuluvan vuoden merkit hyvissä ajoin ennen juhlakautta ja varaa määrärahat myös ensi vuoden budjettiin. Merkin tilaaja tai esityksen tekijä maksaa merkin hinnan.

Lue merkkisääntö.

Uudet Ystävänristi-korut epävirallisiin muistamisiin

Etsitkö muistamismahdollisuutta tilanteisiin, joissa virallisten merkkien kriteerit eivät täyty? Hopeiset Ystävänristi-riipus ja -kalvosinnapit tarjoavat tyylikkään vaihtoehdon vaikkapa työtovereiden tai yhteistyökumppaneiden muistamiseen tärkeinä hetkinä. Ystävänristi-korujen tuotolla tuetaan Kotimaanavun vapaaehtoistoimintaa. Lisätiedot: kirkkopalvelut.fi/ystavanristi