Suojatiellä

Vastaatko seurakuntasi diakoniatyön kehittämisestä? Kaipaatko kumppania kehittämistyöhön? Nouseeko arjen työstäsi sellaisia kehittämisen kysymyksiä, joihin haluat etsiä yhdessä käytännön ratkaisuja? Olisiko uusista verkostoista sinulle apua työn suunnittelussa ja tukea haasteiden selvittelyssä?

Saatavilla käytännön tukea arjen diakoniatyön edistämiseen ja pieniin kokeiluihin!

Seurakuntien diakoniatyön kehittämisen ei enää tarvitse olla yksinäistä puurtamista. Seurakunnille suunnatut diakoniatyön kehittämisen tueksi tarkoitetut, Kirkkopalvelujen jäsenille maksuttomat palvelut ovat nyt käytettävissäsi.

Tarjoamme kumppanuutta ja käytännön tukea arjen diakoniatyön kehittämisessä. Kumppanuudet rakennetaan seurakuntien kanssa tarvelähtöisesti ja räätälöidysti.

Kehittämiskumppanuudella etsitään yhdessä tarkoituksenmukaisia keinoja vastata diakoniatyön yhä kasvaviin monimuotoisiin ja ajankohtaisiin haasteisiin.

Keskeisinä kehittämisen näkökulmina ovat toimintaympäristön muutokset, diakoniatyön asiakkaista nousevat tarpeet ja työn sisältöjen tarkoituksenmukaisuuden arviointi. Tarvittaessa voimme myös taloudellisesti tukea paikallisia diakoniatyön uusia kokeiluja.

Kumppaneina mukana on kaikkien hiippakuntien alueelta jo lähes 60 seurakuntaa, joista osa on seurakuntayhtymiä. Yhdessä on toteutettu mm. paikallista räätälöityä kehittämistyötä, monenlaisia diakoniatyön innovatiivisia kokeiluja kuin isompia kehittämishankkeitakin.

Käytännössä kumppanuus voi tarkoittaa:

• asiakasarviointeja (esim. Bikva-ryhmähaastattelut)
• työkaluja ja resursseja työn arviointiin, suunnitteluun, kehittymiseen ja johtamiseen
• paikallisia diakoniatyön uusien toimintamallien kokeiluja, joihin osaan on mahdollisuus saada myös taloudellista tukea!
• yhdessä suunniteltuja ja tarvittaessa myös kumppanina toteutettuja alueellisia kehittämishankkeita
• diakonian kehittämisfoorumeita ja kumppanuusverkostoja (esim. innovaatiotyöpajoja, vertais- ja verkostopajoja, osaamisen ja käytäntöjen jakotoreja jne.)
• työkaluja sekä ohjausta strategioiden ja toimintaohjelmien rakentamiseen
• Mitä muuta tukea sinä tarvitset tai kaipaat? Katsotaan tarpeet yhdessä ja räätälöidään kumppanuus tarpeiden mukaan!

Ota yhteyttä ja kysy lisää millaista tukea ja
kumppanuutta meiltä voit työhösi löytää!

Diakoniajohtaja
Seppo Sulkko
p. 0400 655932

Kumppanuudessa mukana:

• Kirkkohallituksen Diakonia- ja sielunhoitoyksikkö
• Kehittämistoimintaa koordinoiva Kirkkopalvelut ry
• Hiippakunnat ja seurakunnat
• Kotimaanapu
• Yhteisvastuukeräys
• Kirkon eri toimijat

KANNATTAA TUTUSTUA JA HYÖDYNTÄÄ:

Käytä hyväksesi diakoniatyön paikallisista kokeiluista laadittuja kuvauksia ja materiaalipaketteja! Täältä löydät kuvauksia ja materiaalia kumppanuusseurakuntien ja Kirkkopalvelujen toteuttamista diakoniatyön pienistä kokeiluista sekä hankkeista. Toteutuneista kokeiluista voi olla hyötyä myös teidän seurakunnalle. Kuvauksista löydät myös kehittäjien yhteystiedot, jotta voit tarvittaessa kysyä lisää! Kuvauksia on jatkossa tulossa lisääkin, joten pysykää ”kanavalla”!

pdfIkäArvokas: Hoksauta minut - etsivän ja osallistavan vanhustyön toimintamalleja

pdfMusta multa tuntuu, Luonto- ja eläinavusteista (Green Care) nuorisodiakoniaa / Lahden seurakuntayhtymä

pdfKuvaile kuvin & sanoin -ryhmä / Nurmijärven seurakunta

pdfMoottoripajatoimintaa Kalajoella / Kalajoen seurakunta

pdfTerminaattorit – yläasteikäisten tyttöjen pienryhmätoiminta / Jyväskylän seurakunta

pdfKokkolan perhetyön kokeilu

TUTUSTU syrjäytymisen ehkäisyn PAJA-hankkeen kuvauksiin ja seurakuntien kokeilujen tuloksiin

Paja-hanke 2015 - 2017 oli Kirkkopalvelujen, kirkkohallituksen, Espoon ja Tampereen hiippakuntien sekä neljän seurakunnan yhteinen hanke, jonka päätavoitteena oli edistää syrjäytymistä ehkäisevää työtä tukemalla hankkeessa mukana olevia seurakuntia kehittämään ja kokeilemaan uusia tapoja syrjäytymisvarassa olevien tai syrjäytyneiden ihmisten tukemiseksi.

pdfSyrjaytymisen ehkäisemisen hankekuvaus / Paja 2015 -2017

pdfYlöjärvellä ihmisarvoa puolustamassa / Paja 2015 - 2017