Kirkkopalvelut toimii Maaseutuviraston kumppaniorganisaationa vähävaraisille tarkoitetun EU-ruoka-avun jakajana vuoteen 2020. Tuotteita myönnettiin vuonna 2015 loka-marraskuun jakeluun reilut 300 000 kg. Elintarvikkeet jaettiin avunsaajille paikallisten seurakuntien kautta joko ruokakasseina tai tarjottuina aterioina. Ruokakasseja jaettiin lähes 30 000 ja EU-tuotteista valmistettuja aterioita tarjottiin yli 3 000. Autetuiksi tuli noin 56 000 henkilöä.

Tuotteet ovat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita, kuten vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, hernekeittoa ja maitojauhetta

Kirkkopalvelut on ollut mukana EU-elintarviketuen välittäjänä tukitoiminnan alkamisesta lähtien, jo vuodesta 1996 asti. Seurakuntia on vuosittain ollut mukana parisen sataa. Vaikea taloudellinen tilanne on ajanut uusia avunhakijoita EU-tuen pariin. Vuonna 2015 seurakunnissa oli jakelupaikkoja jo yli kolme sataa, aina Utsjoelta Hankoon asti..

Elintarviketuki on välttämätön apu suurelle joukolle suomalaisia. Ruokapankkien asiakkuudessa yksinhuoltajien, osa-aikatyötä tekevien ja pienellä eläkkeellä kituuttavien määrä on kasvanut jatkuvasti. Suurissa kaupungeissa ongelmia aiheuttavat myös kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Asiakkailta välittyy kaksi keskeistä viestiä: perusturvan varassa toimeentulo onnistuu vain silloin, kun arjessa ei tule vastaan mitään yllättäviä menoja. Ruoka-apu on nopea vastaus akuuttiin hätään ja sen myötä voidaan myös laajasti tavoittaa vähävaraiset henkilöt. Ruokakassi aktivoi tulemaan ihmisten pariin. Useat seurakunnat ovat järjestäneet sisätiloihin kohtaamispaikkoja eikä asiakkaita seisoteta ulkona. Keskustelemalla ja kuuntelemalla pyritään toteuttamaan asiakkaiden kanssa sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia tai niiden pariin ohjaamista.

EU-elintarviketuki 2017

Vuodenvaihteessa on jälleen EU-elintarvikevaraston inventaario ja raportointi. Samalla kannattaa tehdä tulevan vuoden tuotteiden tilaus, kun nähtävissä on edellisen kauden menekki.

Tuotteet ovat samat kuin aiemmin. Kuljetuksia on entiseen malliin sekä keväällä että syksyllä.

Molemmat, sekä raportointilomake että tulevan vuoden tuotetilaus tulisi lähettää perjantaihin 20.1.2017 mennessä joko sähköisenä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

tai osoitteeseen:

EU-elintarviketuki
Ulla Pesola

xlsxHakemuslomake

xlsVuosikertomus

Oman alueen elintarvikeavustuksista voi tiedustella seurakunnan diakoniasta tai Kirkkopalveluista Ulla Pesolalta.

Ulla Pesola

Kirkkopalvelut / EU-tukikoordinaattori