EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai vuonna 2016 jaettavakseen noin 750 000 kg elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin 104 570 ruokakassia ja tarjottiin yli 11 000 ateriaa.

Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 106 000 ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.

Elintarvikkeet jaettiin avunsaajille paikallisten seurakuntien kautta joko ruokakasseina tai tarjottuina aterioina. Tuotteet ovat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita, kuten vehnä- ja sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, hernekeittoa ja maitojauhetta

Elintarviketuki on välttämätön apu suurelle joukolle suomalaisia. Ruokapankkien asiakkuudessa yksinhuoltajien, osa-aikatyötä tekevien ja pienellä eläkkeellä kituuttavien määrä on kasvanut jatkuvasti. Suurissa kaupungeissa ongelmia aiheuttavat myös kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Asiakkailta välittyy kaksi keskeistä viestiä: perusturvan varassa toimeentulo onnistuu vain silloin, kun arjessa ei tule vastaan mitään yllättäviä menoja. Ruoka-apu on nopea vastaus akuuttiin hätään ja sen myötä voidaan myös laajasti tavoittaa vähävaraiset henkilöt. Ruokakassi aktivoi tulemaan ihmisten pariin. Useat seurakunnat ovat järjestäneet sisätiloihin kohtaamispaikkoja eikä asiakkaita seisoteta ulkona. Keskustelemalla ja kuuntelemalla pyritään toteuttamaan asiakkaiden kanssa sosiaalista osallisuutta edistäviä toimia tai niiden pariin ohjaamista.

Kirkkopalvelut toimii Maaseutuviraston kumppaniorganisaationa vähävaraisille tarkoitetun EU-ruoka-avun jakajana vuoteen 2020. Kirkkopalvelut on ollut mukana EU-elintarviketuen välittäjänä tukitoiminnan alkamisesta lähtien, jo vuodesta 1996 asti.

EU-elintarviketuki 2017

Tänä vuonna 2017 Kirkkopalveluille on myönnetty EU-elintarvikeapua noin 600 000 kg jaettavaksi seurakuntiin sekä keväällä että syksyllä. Kevätjakelu on jo käynnissä ja toukokuuhun mennessä kaikki saavat tilaamansa tuotteet. Syksyn jakeluun on myönnetty noin 320 000 kg ja sen on arvioitu alkavan elo-syyskuun vaihteessa. Jakeluun voi ilmoittautua oheisella hakulomakkeella kesäkuun alkuun mennessä. Tuotteet ovat samat kuin aiemmin.

xlsxEU-hakulomake

Tiedote 20.3.2017