Sovinto 100 -tapahtumassa Kallion kirkossa 19.–21.1.2018 etsitään ratkaisuehdotuksia yhteiskunnallisiin epäkohtiin sekä rakennetaan sovintoa eri lailla ajattelevien ihmisten kesken. Samalla juhlistetaan Kirkkopäivien 100 vuotta jatkunutta matkaa kirkon uudistajana ja keskusteluyhteyden rakentajana kirkon, yhteiskunnan ja ihmisten välille. Tahtuman keskusteluohjelmia voi seurata suorana striiminä lauantaina 20.1.

− Kirkon tulee toimia aktiivisena sovinnonrakentajana nyky-yhteiskunnassa, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo. − Kestävien ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan aitoa vuoropuhelua kansalaisten ja päättäjien välillä. Tämän totesimme myös syksyn ratkaisupajoissa, joissa äänensä saivat kuuluviin ne ihmiset, joiden kokemukset eivät useinkaan tule huomioiduiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa, täydentää Kallion seurakunnan vt. kirkkoherra Eeva-Liisa Hurmerinta.

100 vuotta sitten ensimmäisillä Kirkkopäivillä Kallion kirkossa pohdittiin kovin samankaltaisia asioita kuin nyt.

− Sisällissodan kynnyksellä pelot, epäluulot ja kauna hallitsivat ja saivat aikaan yhteiskunnan jakautumista. Pessimisti kysyisi, emmekö ole saaneet sadassa vuodessa mitään aikaan? Jotta sovinto voisi olla yhteiskuntaa rakentava voima, jokaisen sukupolven on etsittävä yhdessä vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin yhteiskunnallisten murrosten keskellä, Kirkkopalvelujen johtaja Ilkka Mattila toteaa.

Sovinto 100 -kansalaisfoorumi (la 20.1. klo 14)

Sovinto 100 -kansalaisfoorumissa keskustellaan muun muassa suomalaisesta köyhyydestä ja yhteiskunnan jakautumisesta sekä rasismista ja vihapuheesta.

Syksyn 2017 aikana Kallion seurakunnassa järjestetyissä ratkaisupajoissa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, maahanmuuttajat ja köyhyyttä kokevat laativat päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa omia ratkaisuehdotuksiaan eriarvoistumiskehityksen ja vihapuheen pysäyttämiseksi sekä köyhyyden vähentämiseksi. Kansalaisfoorumissa ratkaisuehdotuksista keskustelevat pajoihin osallistuneet ihmiset, presidentti Tarja Halonen, Helsingin piispa Teemu Laajasalo, kirjailija, elokuvaohjaaja Elina Hirvonen sekä Crisis Management Initiative ry:n (CMI) Irak-ohjelman johtaja Hussein Al-Taee. Keskustelun juontaa Helsingin kaupungin kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Loppukommentteja kuullaan myös presidenttiehdokkailta.

Vihan kierteestä sovinnonrakentajiksi (la 20.1. klo 16)

Mikä sai entisen rasistin kääntämään kelkkansa? Maailmanlaajuisen rasistisen skinhead-järjestön entinen johtohahmo, Centurion-yhtyeen ex-laulaja ja My Life After Hate -kirjan kirjoittaja Arno Michaelis kertoo tarinansa. Mitkä asiat saivat hänet hylkäämään vihan ja ryhtymään sovinnonrakentajaksi? Nykyisin Michaelis työskentelee eritaustaisia nuoria rauhan rakentamiseen kannustavassa Serve2Unite-verkostossa. Keskustelun juontaa Kirkon Ulkomaanavussa Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkostossa viestinnän koordinaattorina työskentelevä Anna Tervahartiala.

Molemmat keskustelut striimataan. MTV3:n suorana Kallion kirkosta lähettämä presidenttiehdokkaiden suuri arvokeskustelu su 21.1. klo 20.

Sovinto 100 -viikonlopussa myös monipuolista messu- ja musiikkiohjelmaa. Siunattu Sovinto-musiikkimessussa la klo 20 esiintyvät muun muassa Samuli Edelman ja Orkestra Suora Lähetys, Yona, Daikini, Malang Cissokho ja Ikosen Siskot.

Sovinto100-tapahtumaan saapuvia median edustajia pyydetään ilmoittamaan tulostaan 18.1.2018 mennessä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Lisätietoja

Kristiina Vähäkangas, tapahtumakoordinaattori, Helsingin seurakuntayhtymä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 341 9919

Median edustajien akkreditoituminen ja esiintyjien mahdolliset haastattelupyynnöt: Salla Peltonen, viestintäpäällikkö, Kirkkopalvelut ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 044 288 44 76