Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt vetosivat ruoka-avun puolesta: Miljoonat eurooppalaiset vaarassa nähdä nälkää

Useat eurooppalaiset ruoka-apua koordinoivat järjestöt vetosivat keskiviikkona 20.3. ruoka-avun jatkuvuuden puolesta Euroopan Unionin alueella. Vetoomuksen mukaan lähes yksi neljästä Euroopassa asuvasta ihmisestä elää köyhyydessä ja 34 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta materiaalisesta puutteesta.

Vetoomuksen taustalla on Euroopan Unionin ruoka-apuun liittyvän budjetin leikkaussuunnitelmat vuodesta 2021 alkaen. Järjestöt varoittavat, että miljoonat eurooppalaiset ovat vaarassa nähdä nälkää, jollei ruoka-apuun varata lisää taloudellisia voimavaroja sekä EU:n että sen jäsenvaltioiden toimesta.

Ruoka-avun kautta tuotetaan elintärkeää apua köyhyydessä tai epävarmassa taloudellisessa tilanteessa ja syrjäisillä alueilla eläville ihmisille. Ruoka-avun yhteydessä ihmisille tarjotaan myös muita tuki- ja neuvontapalveluita sekä pyritään vahvistamaan heidän osallisuuttaan yhteisössä. Lisäksi laadukkaisiin tuotteisiin perustuva ja monipuolinen ruoka-apu tukee eurooppalaisten terveyttä. Ruoka-apu tarjoaa myös erilaisia toimintamahdollisuuksia vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille ja sen avulla voidaan torjua ruokahävikkiä, kun myymättä jääneet käyttökelpoiset ruokatarvikkeet kerätään ruoka-apujakeluun.

Kansalaisjärjestöjen työ mahdollistaa ruoka-avun jakelun miljoonille ihmisille Euroopassa. Suuri osa avusta myönnetään Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston FEADin kautta.

− Suomessa perusturva olisi saatava riittävälle tasolle, jotta ihmisten ei tarvitsisi turvautua hädässään ruoka-apuun. Niin kauan kuin tämä ei toteudu ja ruoka-apua tarvitaan, palvelu on tarjottava ihmisarvoa kunnioitten, keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalvelut ry:stä painottaa.  Kirkkopalvelut on suurin EU-elintarviketuen toimittaja Suomessa.

Lue lisää eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen vetoomuksesta.

Lisätietoja:

Tapio Pajunen, keräysjohtaja, Kirkkopalvelut ry
p. 0400 870 041, tapio.pajunen@kirkkopalvelut.fi