Malmi sai ensimmäisenä seurakuntana sähköauton latausaseman – latauksista lahjoitus Yhteisvastuukeräykselle

Kuvassa Malmin seurakunnan sähköautojen latauspisteellä seurakunnan ympäristöaktiivit Milo Rantala, Siiri Laakkonen ja Aapo Patokoski sekä nuorisotyöntekijä Mika Savolainen. Valokuvaajana Timo Lahtinen.
Kuvassa Malmin seurakunnan sähköautojen latauspisteellä seurakunnan ympäristöaktiivit Milo Rantala, Siiri Laakkonen ja Aapo Patokoski sekä nuorisotyöntekijä Mika Savolainen. Valokuvaajana Timo Lahtinen.

Malmin seurakunnan parkkipaikalla voi nyt ladata sähköautoaan. Kyseessä on ensimmäinen latausasema, joka sijoittuu kirkon kylkeen. Jokaisesta latauksesta lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykselle.

Hybridi- ja täyssähköautojen määrä Suomessa kasvaa merkittävästi vuosittain, joten niiden käyttäjille on luotava mahdollisuus ladata autoaan valtakunnallisesti ja joustavasti. Uniikkia helsinkiläisen Malmin seurakunnan latausasemassa on se, että sen käytöstä ohjataan varoja Yhteisvastuukeräykselle.

”Toteutimme Malmin seurakunnan kanssa yhteistyönä kirkon ulkopaikoitustilaan julkisen latausaseman, jossa on kaksi latauspistettä. Lahjoitamme pilottikokeiluna näiden latauspisteiden jokaisesta latauksesta 0,5 senttiä kilowattitunnilta Yhteisvastuukeräykseen”, kertoo asiakkuuspäällikkö Jori Malmi Helen Oy:stä.

”Aina kun lataat, lahjoitat samalla Yhteisvastuukeräykselle. Ympäristö kiittää, ihmiset saavat apua ja hyvä kiertää. Haluamme seurakuntana olla edelläkävijöitä ja toivomme, että muutkin seurakunnat harkitsevat asiaa”, Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka kertoo.

Idean lahjoittavasta lataamisesta saivat Jori Malmi ja Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.

”Samalla kun lataa kirkossa omaa sieluaan, voi ladata pihalla autoaan”, Jari Kupiainen maalaa. Tehty lataussopimus on määräaikainen ja voimassa viisi vuotta sen allekirjoittamisesta.

”Seurakunnille on sähköautojen latauspisteiden lisäksi tarjolla myös muita vastuullisia palveluita, kuten aurinkovoimalaratkaisuja, ympäristösähköä ja uusiutuvaa kaukolämpöä”, Jori Malmi summaa.

Kohti hiilineutraalia kirkkoa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on energia- ja ilmastostrategiansa mukaisesti sitoutunut hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään kestävää elämäntapaa. Strategian konkreettisten tavoitteiden avulla kirkko pyrkii siihen, että ilmaston lämpenemistä saadaan rajoitetuksi 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta. Kirkko on hiilineutraali vuonna 2030.

Malmin seurakunnan nuoret ovat varsin ympäristötietoisia ja tuntevat kirkon tavoitteet.

”Kirkon hiilineutraalit tavoitteet ovat hyvät, mutta raskaita toteuttaa. Kirkon pitää näyttää olevansa ajan tasalla ja osoittaa mahtinsa vaikuttaa suomalaisiin konkreettisesti. Sitä esimerkiksi tämä sähköauton latauspiste osoittaa”, sanooseurakunnan ympäristöaktiivi Aapo Patokoski.

Malmilla otetaan pieniä askelia kohti ympäristöystävällisempää seurakuntaa. Kesällä asennettiin Viikin kirkon katolle aurinkopaneelit. Ympäristötoimet näkyvät myös rippikouluissa.

”Minua ilahduttaa, että Malmilla seurakunnan rippikoulut noudattavat Vihreät riparit -periaatteita. Rippikoulussa on esimerkiksi tarjolla kasvisruokaa,” Siiri Laakkonen kertoo. Nuoret haastavat vahvasti erityisesti kirkon päättäjät toimimaan ilmaston puolesta.

”Kirkon täytyy olla mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Me tarvitsemme siihen ihan jokaisen” Milo Rantala sanoo.

Lisätiedot

Heikki Arikka, kirkkoherra, Malmin seurakunta, 09 2340 4411, 050 465 5784, heikki.arikka@evl.fi

Jori Malmi, asiakkuuspäällikkö, Helen Oy, Jori.Malmi@helen.fi

Jari Kupiainen kehityspäällikkö, Kirkkopalvelut, 040 355 1614 jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi

Anu Merenlahti viestintäjohtaja,Malmin seurakunta, 050 528 4453 anu.merenlahti@evl.fi

Leena Piirto viestintäjohtaja, Kirkkopalvelut, 040 182 7264 leena.piirto@kirkkopalvelut.fi

Valokuvat:

https://focusing.kuvat.fi/i/GfeWPBDkHJ4Qc9g5ZXtbqsCaM6xUvNru

Valokuvissa Malmin seurakunnan sähköautojen latauspisteellä seurakunnan ympäristöaktiivit Milo Rantala, Siiri Laakkonen ja Aapo Patokoski sekä nuorisotyöntekijä Mika Savolainen. Valokuvaajana Timo Lahtinen.

Kirkkopalvelut ry on hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen tuottaja, hyväntekeväisyystoimija sekä seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö. Kirkkopalvelut tarjoaa Seurakuntaopistossa koulutusta 3500 opiskelijalle ja Valona-hyvinvoinnissa varhaiskasvatus-, lastensuojelu- ja vanhuspalveluja. Organisoimme Yhteisvastuukeräyksen sekä Kotimaanapu-, Ruoka-apu.fi- ja Vapaaehtoistyo.fi -palvelut. Lisäksi järjestämme Kirkkopäivät ja Tiekirkkotoimintaa. Kirkkopalvelujen omistama Kotimaa Oy on kustannusyhtiö ja viestinnän asiantuntijapalveluyritys. Kirkkopalvelut työllistää 412 työntekijää ja sen jäseninä on 318 seurakuntaa ja 81 järjestöä. Kirkkopalvelujen liikevaihtvuonna 2019 oli 38,1 miljoonaa euroa.

kirkkopalvelut.fi

helen.fi

#yhteisvastuu2021