Valona Vanhuspalveluissa ensimmäinen kuolemantapaus

Valona Vanhuspalveluissa Pieksämäellä on tapahtunut ensimmäinen koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Lisäksi yksi uusi koronavirustartunta on todettu asukkaalla ja yksi työntekijällä.

Valona Vanhuspalveluilla ja Pieksämäen seurakunnalla palvelevat keskustelupuhelimet omaisille ja henkilökunnalle.

”Valitettavana tehtävänämme on kertoa, että yksikössämme on viime yönä sattunut ensimmäinen kuolemantapaus koronavirustartuntoihin liittyen.  Otamme osaa läheisten suruun. Tämän lisäksi yksi ikäihmisistämme ja yksi työntekijöistämme lisää on saanut koronavirustartunnan”, kertoo Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho.

Yksityisyydensuojan takia emme kerro tapauksista enempää.

Kirkkopalvelut-konserniin kuuluvan Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön perjantaina avaamassa omaispuhelimessa päivystetään päivittäin klo 10-15. Puhelinpäivystyksestä vastaavat karanteenissa olevat hoitajat. Omaispuhelimeen voi soittaa ja kysyä kuulumiset oman läheisensä voinnista.

Pieksämäen seurakunnassa avattiin perjantaina keskusteluapupuhelin Valona Vanhuspalvelujen omaisia ja henkilökuntaa varten. Puhelimesta saa päivystävän papin kiinni. Seurakunnasta on myös varattu tila keskusteluja varten. Siten keskustelut voidaan käydä puhelimitse tai kasvotusten.

”Tarjoamme omaisille ja henkilökunnalle mahdollisuutta luottamukselliseen keskusteluapuun, jossa on tilaa kaikille tämän kriisitilanteen aiheuttamille kysymyksille”, sanoo Pieksämäen seurakunnan kirkkoherra Matti Pehkonen.

Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön henkilökunnan ensimmäinen tartunta todettiin 3.12. Viimeinen tartunta työntekijällä todettiin sunnuntaina 13.12.

Asukastartunnoista saatiin tieto kymmenen asukkaan osalta maanantaina 7.12. Viimeinen asukastartunta todettiin sunnuntaina 13.12. Maanantain 14.12. vastaisena yönä todettiin ensimmäinen kuolemantapaus asukkaalla.

Pieksämäen kaupunki on testannut Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön asukkaat ja henkilökunnan 4.12., 6.12., 8.12., 10.12., 12.12. ja 14.12. Pieksämäen kaupunki tulee testaamaan koko henkilökunnan ja asukkaat toistaiseksi joka toinen päivä.

Valona Vanhuspalveluissa on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

Valona Vanhuspalveluissa käynnistettiin keskiviikkona 9.12. kaupungin toimesta terveydenhuollon yksikkö, jossa hoidetaan koronavirukseen sairastuneet asukkaat. Lisäksi kaupunki tukee Valonan sosiaalihuollon asumispalveluita siten, että henkilökuntavajetta paikataan kaupungin hoitohenkilökunnalla ja hoitotyötä johtaa kaupungin nimeämä vastuusairaanhoitaja.

Valona Vanhuspalvelujen ja Pieksämäen seurakunnan keskustelupuhelimet

Valona Vanhuspalvelujen omaispuhelimen numero on 020 754 2222. Omaispuhelimessa päivystetään päivittäin klo 10-15. Puhelut omaispuhelimeen ovat sallittuja ainoastaan ikäihmisten omaisille. Päivystäjät selvittävät asioita parhaansa mukaan ja soittavat takaisin. Asian selvittäminen voi ottaa aikaa, sillä itse yksikössä on kiire.

Pieksämäen seurakunnan päivystävän papin numero on 044 737 2219. Tämä numero on tarkoitettu ainoastaan Valona Vanhuspalvelujen asukkaiden omaisille ja henkilökunnalle.

Kirkkopalvelut tiedottaa Valona Vanhuspalvelujen koronatilanteesta seuraavan kerran tiistaina 15.12. klo 17 jälkeen. Mahdollisista kuolemantapauksista tiedotamme maanantaina 21.12. klo 17 jälkeen.

Ensisijassa kuolemantapausten tiedottamisesta vastaa Pieksämäen kaupunki.

Susanna Pirttiaho
palvelujohtaja
Valona-hyvinvointi
040 529 6699
susanna.pirttiaho@valonahyvinvointi.fi

Leena Piirto
viestintäjohtaja
Kirkkopalvelut
040 182 7264
leena.piirto@kirkkopalvelut.fi